Mamak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Özel Natomed Hastanesi iş birliği ile bir seminer gerçekleştirdi. Seminere Mamak Belediye Başkan Yardımcısı Sibel Emre, belediye personeli ve konuşmacı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Canan Şimşek katıldı.
Mamak Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleşen seminerde söz alan Mamak Belediye Başkan Yardımcısı Sibel Emre yaptığı konuşmada erken teşhisin önemine dikkat çekerek; “Bu seminer, sadece bilgi paylaşımı için değil aynı zamanda sağlığımızı koruma ve hayatlarımızı güvence altına alma yolunda önemli adımlar atmak için de bir fırsattır. Meme kanseri, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ancak bunun için hepimizin bu konuda bilinçli ve cesur olması gerekiyor. Özellikle kadınlar, toplumsal olarak zaman zaman bu tür sağlık kontrollerinden çekinme eğiliminde olabiliyor. Ancak, sağlığımız hiçbir önyargıya kurban edilemeyecek kadar değerli. Kadınlar olarak bu süreçte cesur olmalı ve kendi sağlığımızı koruma yolunda kararlı adımlar atmalıyız. Unutmayalım ki düzenli taramalar ve bilinçli farkındalık, hayat kurtarabilir. Bugün burada öğrendiklerimizle, sadece kendimizi değil, çevremizdeki kadınları da bu konuda cesaretlendirmeli ve bilinçlendirmeliyiz. Hep birlikte, meme kanserine karşı daha güçlü durabiliriz” dedi.
Yılda bir kez muayene şart
Konuşmasına kanserin ne olduğunu açıklayarak başlayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Canan Şimşek, kanserin oluşumu ve evreleri hakkında bilgi verdi. Kadın kanserleri arasında en ölümcül olanın yumurtalık kanseri olduğunu belirten Şimşek, sebebini de geç teşhis edilmesi olarak açıkladı. Şimşek ayrıca yumurtalık kanserinin ilk belirtileri arasında sık sık idrara çıkma, kabızlık, sırt ve karın ağrısının yer aldığına dikkat çekti. Kadınlar arasında en sık görülen kanser türünün ise meme kanseri olduğunu vurgulayan Şimşek, yılda yaklaşık 1.5 milyon kadına meme kanseri teşhisi konulduğunu ve erken teşhisle tedavinin mümkün olduğunu belirtti. Hastalığın belirtileri arasında, memede kitle, ağrı, şekil bozukluğu, akıntı ve koltuk altında da şişlik ve kitle yer aldığının altını çizen Şimşek; “Kendi kendine muayene, film ve mamografi, meme ultrasonu ve erken teşhisle tedavisi kolaylıkla yapılıyor. Yılda bir kez ister kendiniz ister doktora giderek muayene şart” dedi.